Troya Ören Yeri Kazı Başkanı Rüstem Aslan Atlas Dergisine Troya’yı Anlattı

Troya Ören Yeri Kazı Başkanı Rüstem Aslan Atlas Dergisine Troya’yı Anlattı

Troya Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan Troya’yı, Troya Yılı için yapılan çalışmaları, Troya Müzesi’nin önemini, Türkiye’nin önde gelen tarih dergilerinden Atlas Dergisi’ne anlattı.

Troya’nın edebiyatın başyapıtlarından biri olan İlyada Destanı ile tanındığını belirten Aslan, Troya Müzesi, Tevfikiye Arkeoköy, Troya Tarihi Milli Parkı, Troas Kültür Rotası çalışmalarının 2018 Troya Yılı çalışmalarının en önemlileri olduğunu belirtti. Projelerin sadece Çanakkale’nin değil, Türkiye’nin turizm vizyonu için çok önemli olduğunu ifade eden Aslan; “2018 Troya Yılının en önemli olayı ise uzun yıllardır hayali kurulan Troya Müzesi`nin açılmış olması” dedi. Aslan; “Yeryüzü bu kenti yüzyıllar sonra edebiyatın başyapıtlarından biri olan İlyada Destanıyla tanıdı. Troya, mitolojide uğruna on yıl savaşılan kentti. Sonra burayı keşfeden kazıcılar, onun hazinelerini yağmalayıp çaldılar. Ekim 2018 de açılan Troya Müzesi, Türkiye`deki bütün eserleri sergilemesiyle önem taşıyor” dedi.

“Troya yılında önemli projeler hayata geçirildi”

Troya`nın Dünya Kültür Mirası Listesi`ne girişinin 20`nci yılı nedeniyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2018 yılını Troya Yılı olarak ilan ettiğini belirten Aslan; “Bu yıl içinde farklı alanları içeren pek çok önemli ulusal ve uluslararası etkinlik gerçekleştirildi. Aynı zamanda birçok proje de hayata geçirildi. Troya Müzesi, Tevfikiye Arkeoköy, Troya Tarihi Milli Parkı, Troas Kültür Rotası bunların en önemlileri. Söz konusu bu projelerle sadece Çanakkale için değil, aynı zamanda Türkiye kültür ve turizmine yeni bir vizyon getiriyor. 2018 Troya Yılı’nın en önemli olayı ise uzun yıllardır hayali kurulan Troya Müzesi’nin açılmış olması. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mimariye ilişkin bir yarışma sonucunda birincilik ödülünü alan Ömer Selçuk Baz’ın projesi, beş yıllık bir yapım aşamasından sonra Ekim ayında ziyarete açıldı. Yapı, 3 bin metrekare sergi salonuyla, 11 bin 200 metrekare kapalı alana sahip. Bu müze, arkeolojik, kültürel ve mimari açıdan Dünyanın en iddialı müzelerinden biri oldu diyebiliriz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2011 yılında açtığı mimari projesi, Troya Ören Yeri’nin tarihsel öyküsüyle de örtüşüyor. Alanın olduğu müzede aynı zamanda modern depolama ve yarışmada birincilik ödülü alan Ömer Selçuk Baz’ın müze bina projesi yaklaşık 2 bin eserin sergilendiği müzede aynı zamanda 3 bin metrekare kapalı sergi alanının olduğu müzede modern depolama ve laboratuvarlar da yer alıyor” dedi.

“İlyada, aktarılarak Dünya Kültür Mirası`nın en etkili eseri olmuştur”

Troya tarihi kentinin edebi kılavuzu sayılan İlyada’nın günümüzden yaklaşık 2 bin 800 yıl önce yazıya geçirildiğini belirten Arslan; “İlyada, Troya kenti için verilen on yıllık savaşı anlatmaktadır. Bu destan o kadar güçlü edebi bir etkiye sahiptir ki, yüzyıllarca, binyıllarca kuşaktan kuşağa aktarılarak Dünya Kültür Mirası’nın en etkili eseri olmuştur.

betmatik ligobet nisanbet betebet hiltonbet milosbet