“Nusret Mayın Gemisi”nin, 8 Mart 1915’te Erenköy Koyu’na döktüğü mayınlarla tarihin akışını değiştirmede üstlendiği görev, 104 yıl sonra aynı yerdeki seyir faaliyetiyle canlandırıldı.
Çanakkale Deniz Savaşları’nın kazanılmasında büyük payı bulunan “Nusret Mayın Gemisi”nin, 8 Mart 1915’te Erenköy Koyu’na döktüğü mayınlarla tarihin akışını değiştirmede üstlendiği rol, 104 yıl sonra aynı yerde gerçekleştirilen seyir faaliyetiyle canlandırıldı.
Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı Yüzer İskelesi’nde demirli bulunan “TCG Nusret (N-16)”, sabah saat 07.15’te buradan avara edilerek 104 yıl önce mayınlarını döktüğü rotada ilerledi. Gemide Nusret’in destanlaşan kahramanlığı video gösterisiyle katılımcılara aktarıldı. Daha sonra şehitler için Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ile Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça tarafından denize çelenk bırakıldı.
Geminin komutanı Üsteğmen Bora Öykü Baran, törende yaptığı konuşmada, Nusret Mayın Gemisi’nin Çanakkale Savaşları’nda çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
Çanakkale Savaşları’nın ilk aşamasını oluşturan 18 Mart Deniz Zaferi’nin, Dünya harp tarihine geçmiş bir kahramanlık destanı olduğunu vurgulayan Baran, “Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasında kuşkusuz en büyük pay, kahraman Nusret Mayın Gemisi’ne aittir. Nusret Mayın Gemisi’nin Erenköy Koyu’nda kurduğu bu engel, Çanakkale Deniz Savaşı’nın ve tarihin akışını değiştirmiştir. Hafif sisli ve yağışlı 8 Mart sabahı saat 05.00’te Yüzbaşı Hakkı Bey’in komutasında Nara’dan avara eden Nusret, Anadolu kıyısını izleyerek seyre başlamış ve boğazı kapatan mayın hatları arasında emniyetle geçerek şu anda bulunduğumuz noktaya varmıştır.” dedi.
Üsteğmen Baran, Nusret Mayın Gemisi’nin 104 yıl önce bugün, güvertesinde bulunan 26 mayını aynı rota üzerinde, aralarında yüzer metre olacak şekilde deniz seviyesinin 4,5 metre altına döktüğünü hatırlattı.
Bacasından mümkün olduğunca az duman çıkartmak için önlem alınan Nusret’in, hiçbir müttefik karakol gemisi tarafından tespit edilmeden saat 08.00’de Çanakkale önlerine demirlediği bilgisini paylaşan Baran, şunları kaydetti:
“Saat 10.00’a kadar süren sis ve yağmur, geminin Çanakkale Boğazı girişinde bulunan düşman karakol gemileri tarafından görülmesini engellemiştir. Yüzbaşı Hakkı Bey’in komuta ettiği Nusret’in büyük katkısıyla kazanılan bu zafer, Türk askerine moral, Türk milletine sevinç kaynağı olmuştur. Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Paşa, bu zaferi şu sözlerle ifade etmiştir: Gittiler, geçemediler, geçemeyecekler.”
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’ya Nusret Mayın Gemisi’nin 1915’te gösterdiği kahramanlık için verilen sancağın bir örneğinin hediye edilmesiyle program sona erdi.