Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabulünün 20. Yıl dönümü ve Avrupa’da Kültür Mirası Yılı ilan edilmesi nedeniyle 2018, ‘Troya Yılı’ ilan edildi. 2018 Troya Yılı boyunca Çanakkale, uluslararası işbirlikleri ve kültür, sanat, bilim ve spor etkinlikleri ile Dünyanın buluştuğu bir merkez olmayı sürdürüyor.
2018’in en büyük yatırım hamlesi, kültür ve turizmde bir atak olarak kabul edilen 2018 Troya Yılı’nda yapımı biten Troya Müzesi yaklaşık 70 milyon TL’lik harcamayla tamamlandı. Ören yerindeki teşhir ve tanzim uygulamasının bitmesiyle kazılarda ortaya çıkarılan 2 bin eser müzeye kondu. Projeyle yurt dışında bulunan Troya hazinelerinin bir bölümü de ait olduğu topraklara döndü. Halen yurt dışındaki 7 müzede sergilenen Troya eserlerinin de Türkiye’ye getirilmesi için umut olan müze ziyaretçilerini bekliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beraberindeki heyet ile Troya Müzesi’nin resmi açılış törenine katıldı. Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün de Troya’nın barındırdığı tarihi hazineleri tüm insanlığın istifadesine sunan bu muhteşem müzeyi hizmete açıyoruz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:
Troya Müzesi bizim Çanakkale’yi tarihiyle yeniden buluşturma, bu kadim şehri ülkemiz, milletimiz ve tüm insanlık için tekrar bir çekim merkezi haline dönüştürme projemizin adeta son halkasıdır. Bu yönde şimdiye kadar Çanakkale ve yarımada bölgesinde birçok projeyi hayata geçirdik. Bu bölgenin kadim tarihini, kapsamlı, hassas, itinalı ve sabırlı bir çalışmayla tekrar Dünya kültür hazinesine kazandırdık.
“ADETA TARİH FIŞKIRAN BİR AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİDİR”
Çanakkale Şehitliğimizi bakımsızlıktan kurtarmak için başbakanlığımın ilk döneminden itibaren büyük bir gayret sarf ettik. Allah’a hamd olsun, yazılan destanın ruhuna, manasına ve önemine uygun bir hüviyete kavuşturduk. Şehitlikler kadar müzeler de bir milletin tarihinin aynasıdır. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan Anadolu, her metrekaresinden adeta tarih fışkıran bir açık hava müzesi gibidir. Çanakkale’den Mardin’e Antalya’dan Trabzon’a kadar her bir şehrimiz tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapmıştır.
“ÜLKE GENELİNDE 142 MÜZEMİZİ YENİLEDİK”
Dünyada hiçbir ülkeye nasip olmayan bu eşsiz hazinenin kıymetini bilmek; siyasetçisinden sanatçısına çiftçisinden esnafına kadar herkesin görevidir. 82 milyon olarak nasıl tarihi eserlerimize, camilerimize, saraylarımıza sahip çıkıyorsak müzelerimize de aynı hassasiyetle sahip çıkmamızın gereğine inanıyorum. Hükümet olarak son 17 yılda bu alanda gerçekten çok büyük çaba harcadık. Ülke genelinde 142 müzemizi yeniledik, 52 yeni müze açtık. Koleksiyonuyla Dünyanın sayılı müzesi arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni restore ettik. Ziyaretçi sayısını 7 milyondan 2018 yılında 28.2 milyona ulaştırdık.
2002 yılında kazıların sayısı 52 iken bu rakam şu anda 122’ye ulaştı. Ülkemizden yurt dışına kaçırılan eserlerin tekrar vatanına, ait olduğu yere geri getirmenin mücadelesini de veriyoruz. Bugün açılışını yapacağımız Troya Müzesi tarihimizi gelecek kuşaklara en güzel biçimde taşıma çabamızın son örneğidir. Troya, UNESCO tarafından 1998 yılında Dünya kültür mirasına alınan en önemli ören yerlerimizden birisidir.
“YURT DIŞINDAN ÜLKEMİZE GETİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ”
Bugün de Troya’nın barındırdığı tarihi hazineleri hizmete açıyoruz. 19 Nisan 2013 tarihinde inşasına başladığımız Troya Müzesi’ni yaklaşık 70 milyon liralık yatırım bedeliyle hayata geçiriyoruz. 52 eser açık teşhir, 1712 eser ise kapalı teşhir olmak üzere 1764 eserin sergisini yapıyoruz. Ayrıca müzede sergilenmek üzere tespit edilen birçok kayıp eserin yurt dışından ülkemize getirilmesi için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kültür bakanlığımızın bu süreci hassasiyetle takip ederek müzeyi daha da zenginleştireceğine inanıyorum.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “bir kez daha Troya Müzesi’nin ülkemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Herkesi tebrik ediyorum. Çanakkale şehitlerimizi bir kere daha yad ediyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.