Yeni bir atılım için tam zamanı
Türk turizminin geleceğine yön verecek stratejilerin ele alındığı 3. Turizm Şurası, 1-3 Kasım 2017 tarihleri arasında Ankara’da toplandı.
Kültür ve turizm Bakanlığı’nca, 15 yıl aradan sonra düzenlenen 3. Turizm Şura’sı, 1-3 Kasım 2017 tarihleri arasında Ankara’da Sheraton Otelde gerçekleşti. Sektör temsilcileri, akademisyenler ve turizm profesyonellerinden oluşan 13 farklı komisyonlarda, Türk turizminin geleceğine yön verecek stratejiler tartışıldı.
Cumhur Başkanı Erdoğan: Devlet tüm imkanları ile sektörün yanındadır.
3.Turizm Şurası’nın açılış toplantısı, Cumhur Başkanlığı Külliyesi’nde, geniş bir katılım ilegerçekleşti.
Açılış konuşmasını yapan Recep Tayyip Erdoğan: ”diğer alanlarda olduğu gibi turizmde de en kötüsünü artık geride bıraktık. Ekonomiye ve istihdama katkısıyla ülkemiz için vazgeçilmez bir sektör olan turizm de artık yükseliş dönemidir. Devletimiz tüm imkanlarıyla sektörün yanındadır, yanında olmaya da devam edecektir” dedi.
‘‘Rakamlar umut verici”
Suriye ve ırak merkezi olarak bölgemizde yaşanan gelişmelerle ülkemizde ki terör eylemleri ve darbe girişiminin sektöre zarar verdiğini ifade eden Erdoğan; turizm istatistiklerindeki pozitif eğilimin umutları yükselttiğini belirterek, ” bu yılın ilk sekiz ayında 22 milyon rakamını yakalayarak, 9 aylık rakamın da 26 milyona çıkması, bizler için umut vesilesidir. Demek ki olumlu istikamette gelişiyoruz” dedi.
”En kötüsünü artık geride bıraktık”
Turizm gelirleri konusunda kat edilmesi gereken çok mesafe olduğunu belirterek, ”Turizmde gelen tüm turist satısına paralel geliri elde edemiyoruz” diye konuşan Erdoğan, şöyle devam etti: ”turizm gelirlerimizin turist sayısındaki artışa paralel yükselmemesinde sertleşen rekabet şartlarının yanın da yaşanan olumsuzlukları telafi etmek için uygulanan düşük fiyat politikasının da etkisi olduğu açıktır. İnşallah diğer alanlarda olduğu gibi turizm de en kötüsünü artık geride bıraktık. Ekonomiye ve istihdama katkısıyla ülkemiz için vazgeçilmez bir sektör olan turizmde artık yükseliş dönemidir. Devletimiz tüm imkanlarıyla sektörün yanındadır, yanında olamaya da devam edecektir. Türkiye’nin potansiyeli öyle büyüktür ki ihracatta olduğu gibi turizmde de kaybettiğimiz pazarların kat be kat büyükleri hemen bir el uzatımı mesafede bizi beklemektedir.”
”Yeni yaklaşımlara ihtiyaç var”
Konuşmasında turizm sektörünün ekonomiye ve istihdama olan katkısına da vurgu yapan Erdoğan Türkiye’yi bu günlere getiren turizm politikasının artık tıkandığını belirterek; yeni vizyona, bakış açılarına, yaklaşımlara ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Değişen Dünyayla turizm algısının da değiştiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ” insanlar artık sadece eğlenmek, hoş vakit geçirmek için bir ülkeden diğer bir ülkeye gitmiyor” ifadesini kullandı. İnsanların artık lezzetli bir yemeği tatmak o yörenin nasıl yapıldığını da görmek, malzemelerini tanımak, tecrübe etmek, artık iyi bir müzik dinlemek kadar onun nasıl icra edildiğini görmek, sanatçılarla tanışmak, onlarla vakit geçirmek, kendi sanat anlayışlarına yeni renkler katmak da istediğini belirten Erdoğan; ” bu yüzden turizmi belirli anlarla kısıtlamak mümkün değildir. Doğa turizmi kadar gastronomi turizmi de giderek daha sık anılan rağbet gören turizm çeşididir. Aynı şekilde inanç turizmi insanların yoğun ilgisini çekmektedir. Yine termal turizm, sağlık turizm gibi yeni alanların süratle geliştiğini görüyoruz” diye konuştu.
”Turistlere gönül zenginliğimizi de gösterelim”
Turizmin aynı zamanda milletler arasındaki iletişimde önemli bir role sahip olduğuna değinen Erdoğan; turistlere ülkemizin güzellikleri yanında insanımızın gönül zenginliğini ahlaki olgunluğunu m, manevi derinliğini gösterdiğimizde sadece para değil aynı zamanda dost kazanmış oluruz” dedi. Yunus Emre’nin ” Gelin tanış olalım. İşi kolay kılalım. Sevelim sevilelim. Dünya kimseye kalmaz” sözlerinin Türkiye’nin turizm anlayışının manifestosu olduğunu dile getiren Erdoğan kimseye kalmayacak Dünya da, gönlü kazanılan insanlarla, geride bırakılan eserlerle gök kubbe de hoş bir seda bırakabilmenin mutlu edeceğini söyledi. Erdoğan, bundan daha etkili bir tanıtım, pazarlama düşünemediğini ifade etti.
‘‘ önemli olan müşterinin üründen haberdar olması”
”Müşterisiz iş, motorsuz otomobile benzer” ifadesini kullanan Erdoğan , ”görüntü tamam, ama sizi hiçbir yere götüremez. Turizmde de yapmamız gereken elimizdeki üründen önce müşterinin haberdar olmasını sağlamak sonra da bunu en güzel şekilde sunmaktır. Son çeyrek asırda ki tecrübelerimiz, turizm de alt yanında insan kaynağına kadar her alanda, gerektiğinde sunduğumuz imkanları katlayacak güce sahip olduğumuzu gösteriyor. Yeter ki şöyle bismillah deyip bir doğrulalım, çalışmaya başlayalım. İnanın bana gerisi kolay gelecektir” değerlendirmesinde bulundu.
”Yalanların en büyük panzehiri hakikatlerdir”
Türkiye’ye yönelik seyahat uyarılarının giderek ciddiyetini kaybettiğini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi: ”Ülkemizi ziyaret eden insanlar burada gördükleri manzara ile kendi devletlerinin uyarılarını,medya kuruluşlarının yayınlarını yan yana getirdiğinde gerçeği çabucak kavrayıveriyorlar. Tabii bu durum bizim hem kurumsal düzeydeki tanıtım çalışmalarımızı hem de fert fert üzerimize düşen sorumlulukları ortadan kaldırmıyor. Hep söylediğim gibi, yalanların en büyük panzehiri hakikatlerdir; onun için biz hakikatleri haykırmaya devam edeceğiz. Viz tüm Dünyaya hakikatleri ifade etmenin göstermenin anlatmanın gayreti içinde olacağız. Ülkemiz dışında olan ve sayıları 6 milyonu aşan vatandaşımızın her birini gönüllü turizm elçimiz olarak kabul ediyorum. Buna, ülkemizi ziyaretlerin de durduğu memnuniyetle fahri vatandaşlarımız haline gelen dostlarımızı da eklediğimizde karşımıza devasal bir tanıtım ordusu çıkıyor.
”Yeni pazarlara ağırlık vermeliyiz”
Körfez ülkelerinin Türkiye’nin tabii ve en büyük turizm pazarı haline geldiğini söyleyen Erdoğan, ”Yeni dönem de mevcut pazarları geliştirmenin yanında yılda 120 milyon turistin Dünyaya dağıldığı Çin başta olmak üzere Hindistan, Malezya, Endonezya, Japonya, Güney Kore, Güney Amerika ülkeleri gibi yeni alanlara ağırlık vermeliyiz bu Pazar çeşitliliğini sağladığımızda bölgemizde ki siyasi sorunların turizm sektörüne etkisini asgari düzeye indirebiliriz.” Değerlendirmesinde bulundu.
Numan Kurtuluşmuş:
Alınan kararların takipçisi olacağız
3.Turizm Şurası’nın kapanış konuşmasını ise Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş yaptı.Şura’nın başarıyla tamamlandığını belirten Başkan Kurtulmuş, başta sektör temsilcileri olmak üzereŞura’ya katkı veren herkese teşekkür etti.
Şura’da konuşulan tüm önerilerinin değerlendirileceğini aktaran Bakan Kurtulmuş, ”Bir yol haritası belirleyip alınan kararların takipçisi olacağız” dedi.
”Yeni pazarlara açılırken eskilerini ihmal etmeyeceğiz”
Turizmde ürün ve pazar çeşitliliğin arttırılmasının önemini vurgulayan Kurtulmuş, ”Çin’e, Hindistan’a, Endonezya’ya açılacağız demek; Avrupa’yı, Rusya’yı, Ukrayna’yı sileceğiz; bir kenara atacağız demek değildir. Bunu yanlış anlaşılmasın diye söylüyorum. Geleneksel olarak var olmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin algısını, Türkiye’nin marka değerini oralarda daha fazla güçlendirecek her türlü çalışmayı yapacağız, ama aynı zamanda güçlü pazarlar olarak gördüğümüz bu pazarlara açılmak için de hep beraber seferberlik ruhuyla gayret edeceğiz” diye konuştu.
”Türkiye iddiası olan bir ülke; hedeflerimizin gerisine düşmeyeceğiz”
Türkiye’nin iddiası olan bir ülke olduğunu vurgulayan Bakan Kurtulmuş, şöyle devam etti: ”Sıradan bir ülke değiliz. Türkiye, bölgesinde ve Dünyadaki değişen küresel dengelerde söz sahibi olan, rol sahibi olan bir ülke. Daha da ileriye gitme iddiası olan bir ülke. Dolayısıyla Türkiye’nin ayaklarından çekeni, sırtından hançerleyeni hep çok olmuştur. Ayaklarımızdan çekmek isteyenlere rağmen koşar adım yürüyeceğiz. Hiçbir şekilde hedeflerimizin gerisine düşmeyeceğiz.”
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un Şura’da dikkat çektiği 5 konu
1- Yeni turizm strateji planının hazırlanması
Şura’da konuşulan her cümlenin önemli olduğuna vurgu yapan Numan Kurtulmuş, ”Burada konuşulan hiçbir şey güme gitmeyecek” dedi. Önerileri imkanlar ölçüsünde stratejik bir sıraya tabi tutarak en kısa zamanda sonuçlandıracaklarını anlatan Numan Kurtulmuş: gelen öneriler doğrultusunda stratejik bir plan hazırlayacaklarını açıkladı. Hazırlanan stratejik planın sorumluluğunu sadece Bakanlığın taşımayacağını söyleyen Numan Kurtulmuş; ”Sorumluluğu da sizlerin omuzlarınızın üzerşne koyacağız ve hep beraber bu sorumluluğu taşıyacağız” dedi.
2- Bakanlıklar ve kurumlar arası koordinasyon
Turizm sektörü için bakanlıklar arası ve kamu kurumları arası koordinasyonun gerekliliğine dikkat çeken Numan Kurtulmuş. ”Turizm yönetimi, destinasyon yönetimi ve bölgesel yönetim bazında bir koordinasyona ihtiyaç olduğu açıktır” dedi. Şura.2nın açılış toplantısında sekiz bakan ile gerçekleştirilen oturuma atıfta bulunan Numan Kurtulmuş, ”Bundan sonra turizmi ilgilendiren konularda bütün bakan arkadaşlarımızla odaklanacak ve bu koordinasyonu sağlayacağız. Sizlerin de bu koordinasyonun önemli bir partneri olduğunuzu ifade etmek isterim” dedi.
3- Turizm yasasının hazırlanması
Şura’da bazı kurumların teklif edildiğini ve kendisinin de bu görüşlere katıldığını belirten Numan Kurtulmuş, bazı öneriler için ise uzun müzakerelere ve tartışmalara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Başta Bakanlığın teşkilat yasası olmak üzere çok sayıda yasal düzenlemeyi gözden geçirmeyi planladıklarını dile getiren Numan Kurtulmuş, ”Özellikle yeni bir turizm yasasına ihtiyaç olduğu da açıktır. Bununla ilgili çalışmaları da önümüzdeki dönemde inşallah sonuçlandıracağız” dedi.
4- Hedefler belirleme ve odaklanma
Türkiye’nin sıradan bir ülke olmadığını vurgulayan Numan Kurtulmuş, ”İddiası olan bir ülkeyiz”diyerek, ”Türkiye hedefsiz bir ülke olamaz; küçük hedefleri olan bir ülke hiç olamaz, 2023 ve 2071 hedefleri derken laf olsun retorik olsun diye bunları söylemiyoruz” dedi. Her sektörde hedeflerini güncelleyeceklerini anlatan Numan Kurtulmuş; turizm önündeki 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri hedefini de yükselteceklerini açıkladı. Hedeflerin gelecekte uyumlu hale getirilmesi sağlayacaklarını dile getiren Numan Kurtulmuş, bunu yaparken de saptanmış hedeflerin gerisine düşmeyeceklerini vurguladı.
5- Teşvikleri güncelleyerek devam ettiklerini açıklayan Numan Kurtulmuş, yerli yatırımcılar için teşvikleri artıracaklarını belirterek şunları söyledi: ”Geçen sene verdiğimiz uçak desteklerini arttırarak devam edeceğiz. Hazırlığımızı tamamladık. Ölü mevsimlerde getirenlere daha çok, yüksek sezonda getirene daha az vereceğiz. Şimdiye kadar Türkiye’ye gelmeyen ülkelerden getirenlere daha çok vereceğiz.
TÜROB Yönetimi Şura’yı değerlendirdi
Timur Bayındır / TÜROB Yönetim Kurulu Başkanı
Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı vizyon sektöre cesaret verdi
Şura’yla ilgili bir değerlendirme yapan TÜROB Başkanı Timur Bayındır, turizmin ülke ekonomisi için hayati önem taşıdığını, gerek ülke gerek Dünyada yaşanan hızlı değişimler göz önüne alındığında Türk turizmin yeni amaç ve hedefler doğrultusunda yeniden tanımlanmasını gerektiğini söyledi. Bayındır, 3. Turizm Şura’sının açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın turizmin ülke ekonomisindeki önemine dikkat çektiğini belirterek, Erdoğan’ın konuşmasında koyduğu vizyonun sektöre cesaret verdiğini belirtti. Bayındır, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı AKM’nin yerine yapılacak opera binasının İstanbul’da çok önemli bir eksikliği gidereceğini ifade etti.
Eşsiz bir başarı yakaladık ama…
Türkiye turizmin geçtiğimiz 30 yılda gerçek bir başarı öyküsüne imza attığını ifade eden Bayındır, şunları söyledi: ”Türk turizmi Dünya çapında eşine az rastlanır bir başarı elde etti. Dünya turizminin baş aktörlerinden biri haline geldi. Ancak bugün içinde bulunduğumuz durumda sektörel olarak sıkıntılar yaşadığımız da aşikar. Türkiye Dünya sıralamasında 2016 yılı turizm verilerine göre, gelen turist sayısı bakımından dört sayı gerileyerek 10. Sırada yer buldu. Turizm gelirleri bakımından ise
beş sıra gerileyerek 17.sırada yer aldı. Sıkıntılara geçici çözümlerle değil daha uzun vadeli yaklaşımlara eğilmek lazım. Artık turizmde yeni bir hamle dönemine ve bu hamleyi başlatacak uygulamalara ihtiyaç var. Dünya genelinde turizm sektörünün talep ve ihtiyaçları ile siyasal, ekonomik, kültürel ve teknolojik alanlardaki gelişmeler her geçen gün değişiyor. Özellikle de fiyat – kalite oranında Türkiye’yi üst lige çıkaracak uygulamaların ortaya konması şart. Türkiye’nin potansiyeli bunu hak ediyor. Şura’da alınacak karaların yeni bir hamle döneminin kapısını açacağını umuyoruz.”
75 milyar dolarlık yatırım
Türkiye’de turizm yatırlarının toplam maliyetinin yaklaşık 75 milyar dolarlık, yatak kapasitesinin ise yaklaşık 1.3 milyon olduğuna dikkat çeken Bayındır, ”Sektörü ve istihdamı koruyup, rekabet koşulları çerçevesinde mücadele edilmesini sağlayacak gerekli tedbirlerin de ivedi olarak alınması gerektiğinin altını çizmek isteriz. İçinde geçtiğimiz dönemi, henüz gerçekleştirmemiş olduğumuz reformları tamamlamamız için çok kıymetli bir fırsat penceresi olarak görüyoruz. Yatırımların devamlılığı ve verimli kullanımının teşvik edecek şekilde düzenlemelerin kararlılıkla hayata geçirilmesine ihtiyaç duyuyoruz” diye konuştu.
Şuranın son oturumunda ise komisyon başkanları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy’un moderatörlüğünde, komisyon raporlarının özetlerini sundu.
Armin Zerunyan / TÜROB Başkan Yardımcısı
Üst düzeyde çaba sarf edildiğine tanık olduk
Üçüncü kez düzenlenen Turizm Şurası vesilesi ile devletimizin ve hükümetimizin turizmdeki son yılarda oluşan olumsuz tablodan memnun olmadığını ve bu durumun düzeltilmesi için en üst düzeyde bir çaba sarf edildiğine tanık olduk. Bu tespit gerçekten memnuniyet vericiydi. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımız bu konuyla ilgili değerli görüş ve turizmin daha iyi bir hale gelmesi için önümüzdeki dönemde yoğun bir çalışma içinde olacaklarını ifade ettiler.
Komisyon çalışmalarımızda sektörün ileri gelen üyeleri Şura için belirlenen alt başlıklarda yoğun bir mesai harcadılar. Pek çok ayrıntılı çalışmalar ve sunumlar yapıldı. Bunlar önümüzdeki 10 – 15 yılı belirleyecek çok önemli adımlar… sektör – devlet işbirliği ile gerçekleşen böyle büyük bir çabanın muhakkak iyi bir sonuca ulaşması gerekmektedir. Bu iyi niyetli çalışmaların ve harcanan bu kadar emeğin başarıya ulaşması için en kısa sürede aksiyon alınmalıdır. Son yıllarda Türkiye turizmini olumsuz etkileyen ve neredeyse tamamı sektör dışı gelişmeler sebebi ile oluşan olumsuz ortamın ve buna bağlı olarak yaratılan kötü imaj ve algının kaldırılması için çalışmalara en kısa zamanda başlanmalıdır.
Umarız olumlu gelişmeler en hızlı şekilde gerçekleşir ve Türkiye turizmi eski seviyelerinin de üzerinde başarılı bir performansa iki sene içerisinde ulaşır.
3.turizm Şurası kapsamında düzenlenen ”Bakanlar Oturumu” Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un moderatörlüğünde düzenlenen toplantıya; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, içişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan katıldı.
Müberra Eresin / TÜROB Başkan Yardımcısı
Ortaya çıkan sonuç raporundan memnunuz
turizm Şurası, öncelikle uzun zamandır önemsenmediklerini düşünen turizmciler için büyük bir model oldu. Şura’da komisyonlarda görev alan herkes son derece özveriyle çalışıp çok önemli raporlara imza attı. Katılımcıların tamamı konuya hakim kişilerdi ve bence bu sektör için önemli bir sinerji yarattı.
Ben, Tanıtma ve Pazarlama Komisyonu’nda büyük bir keyifle çalıştım. Komisyonda bulunan tüm arkadaşların sorunlar ve çözümler konusunda tartışmasız bir şekilde hemfikir olması aslında sektörün ”tanıtma ve pazarlama” konusunda ne kadar acil yeni düzenlemelere ihtiyacı olduğunun bir göstergesi oldu.
Ortaya çıkan sonuç raporundan kesinlikle memnunuz… Artık geriye işin daha zor olan kısmı; raporun uygulamaya konulması kaldı. Komu yöneticilerinin bu raporları dikkate alınacağına inancım sonsuz… Diğer yandan, başta TÜROB olmak üzere tüm STK’ların da bunun takipçisi olması gerektiğini düşünüyorum.
Hediye Güral Gür / TÜROB Genel Sekreteri
Yeni pazarlar ve ürün çeşitliliği için yeni vizyonlar belirlendi
15 yıl aradan sonra düzenlenen Turizm Şurası’nın sıkıntılı zamanlardan geçen sektör için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın bizzat katılarak açılış konuşmasını yapması, satır aralarında çok önemli mesajlar vermesini sektörümüz açısından çok kıymetli bir gelişim olarak görmemiz lazım. Ayrıca, bakanlar oturumuna sekiz bakanın katılması, her bakanın ayrı ayrı sektör için her türlü desteği vereceklerini açıklaması da turizmciler tarafından hoşnutlukla karşılandı.
13 komisyon ve üyeleri, bakanlık yetkileriyle birlikte uzun çalışmalar sonucu önemli bildiriler hazırladı. Her bir komisyonda çok önemli fikirler ortaya kondu. Zaman zaman tartışmalar da yaşandı. Her şey Türkiye turizminin hak ettiği noktaya ulaşması için… Şura’da sektörün yaşadığı güncel sıkıntılar kadar gelecek için öneriler de ortaya kondu. Her yönüyle tam bir kültür, tarih ve turizm cenneti olan ülkemizin mevcut pazarı ve ürünlerin yanı sıra yeni parlar ve ürün çeşitliliğinde öne çıkması için vizyonlar belirlendi. Bundan sonra için önemli olan Şura’da ele alınan konuların karara bağlanması; bunların uygulanması ve gerçekleşmesinin takip edilmesidir. Bu anlamda bakanlık kadar sektöre de büyük sorumluluk düşmektedir.
Ayhan Hacıbektaşoğlu / TÜROB Yönetim Kurulu Üyesi
Devletimiz turizmin önemini anlamış durumda
Öncellikle 3.’sü düzenlenen Turizm Şurası’nı hazırlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışanlarına teşekkür ederim. 3. Turizm Şurası profesyonelce hazırlanan bir organizasyon oldu. Bence bu Şura’daki en önemli nokta Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde 8 bakanımızın yer aldığı oturumdu. Burada gördük ki; devletimiz turizmin önemini anlamış, iki sene de kaybettiğimiz 15 milyar Doları en kısa sürede geri kazanabilmek için büyük bir azimle önemli çalışmalar yürütecek.
Birbirinden değerli sektör temsilcileri, yerel yönetim temsilcileri ve akademisyenler üç gün boyunca çok yoğun çalıştı. Umarım ki bu Şura’da alınan tavsiye kararları en kısa sürede yerine getirilir; diğerleri gibi rafta kalın bir kitap olarak kalmaz.
Murat Yumak / TÜROB Yönetim Kurulu Üyesi
Alınan karalar uygulanırsa önemli bir mesafe kat ederiz
İlk olarak Cumhuriyet tarihinde 3. Kez düzenlenen Şura’da yer almaktan ve bu deneyimi yaşamaktan memnuniyet belirtmek isterim. Ben, Çevre – Altyapı ve Planlama Komisyonu’nda yer aldım. Komisyonumuzda akademisyenler bürokratlar ve biz, sektör temsilcileri ortak fikir alışverişinde bulunduk. Komisyon olarak iklim değişikliği ve küresel ısınma alanlarında yapılması gerekenler üzerinde görüşmelerimizi belirttik. Verimli bir çalışma gerçekleştirdik. Komisyonlardan çıkan sonuç raporları dikkate alınıp; uygulamaya geçirildiği taktirde ülke turizmi olarak önemli bir mesafe kat edebiliriz.
Diğer yandan kendi komisyonumun dışında ”destinasyon yönetimi” komisyonuna da dinleyici olarak katıldım. Bu komisyonun çalışmaları oldukça ilgimi çekti ve bilgilerimi yenileme fırsatı buldum.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen 3. Turizm Şurası’ndaki düzen sektör temsilcilerinin takdirini kazandı.
Kaan Erdin / TÜROB Eskişehir İl Temsilcisi
Şura bizlere güven verdi
Kısaca 3. Turizm Şurası’nın bizlere güven verdiğini söyleyebilirim. Şura öncesinde genel olarak bir ümitsizlik hakimdi; Bakanlığın bu denli destek olması, sekiz bakanın Şura’da yer alması bizim yanımızda olduklarını hissettirdi. Bu farkındalık sayesinde de daha sağlam adımlarla basmaya başladığımızı söyleyebilirim.
Şura sonrasında öngörülen yeni pazarlarla ilgili yapılacak ortak eylemler var. Bir de işin yapılan planlar dahilinde yapılmasının daha doğru olduğunu devlet erkanı da bu Şurara’yla farkına varmış oldu. Bundan sonrası için daha planlı bir şekilde çalışılacak; hedef pazarlara yönelik daha etkin bir şekilde yol izlenecek. Diğer yandan akademisyenlerin de yer aldığı bir Şura olduğu için akademik bir görüş de ortaya kondu. Teorikteki işleyişle akademik görüş bir araya gelince daha güzel bir görüş ortaya çıktı.